NAČINI S KATERIMI ŠKODUJETE AVTOMOBILU

V nadaljevanju je opisanih 6 stvari, ki jih počne veliko lastnikov avtomobilov, s tem pa škoduje tako vozilu kot svoji denarnici

  1. Ignoriranje prižgane lučke za motor. Ignoriranje prižgane lučke za motor lahko vodi v resne težave z motorjem in visoke stroške. Če ne drugega, vas prižgana lučka opozarja na neekonomično porabo goriva.
  2. Menjava tekočin in filtrov. Veliko tekočin je potrebnih za pravilno delovanje in zaščito sistemov in sestavnih delov vozil. Redno preverjanje ravni tekočin, skupaj s filtri, zanesljivo podaljšuje življenjsko dobo vozila.
  3. Umazano vozilo. Daljše puščanje neopranega vozila lahko vodi do tvorbe škodljivih kemikalij in umazanije. Povečuje se možnost za nastanek rje in zmajnšuje se vidljivost skozi stekla.
  4. Zanemarjanje pnevmatik. Pnevmatike morajo biti redno pregledane, predvsem tlak in globina profila. Premalo napolnjene pnevmatike vodijo v hitrejšo obrabo in zahtevajo predčasno menjavo, hkrati pa lahko negativno vplivajo na varnost, kilometrino in učinkovitost.
  5. Neredno servisiranje. Veliko avtomobilskih delov in komponent se obrabi oziroma pokvari skozi čas, zato morajo vozila biti redno servisirana. Rutinski pregledi pripomorejo k večji učinkovitosti vozila hkrati pa pomagajo da se izognete dražjim popravilom v prihodnosti.
  6. Nespametna vožnja. Naj bo spelji – ustavi način vožnje, ekstremne vremenske razmere, slabe ceste ali težka bremena, vedno je potrebno prilagoditi hitrost vožnje in s tem izboljšati ekonomično porabo goriva. Izogibajte se agresivni vožnji, vključno z grobim speljevanjem in zaviranjem, vleko nepotrebnih predmetov in podobno.

Skrb za avto ni vedno na vrhu prioritet za lastnike avtomobilov, zato morda nezavedno počnejo stvari, ki vplivajo na učinkovitost, varnost in vrednost svojega avtomobila. Redno vzdrževanje lahko predstavlja pot k varčevanju denarja in zaščiti vašega vozila.

motor_vozila