Flotacijske pnevmatike za produktivnost v gozdarstvu

Kljub temu, da sta sečnja in spravilo lesa glavna skrb v gozdarstvu, pa je prioriteta vseh napredno razmišljujočih podjetji v tej panogi tudi zaščita tal pred težko mehanizacijo. Vedno večja gozdarska mehanizacija bi lahko povzročila poškodbe tal in koreninskih sistemov, s čimer se upočasni regeneracijski čas gozdov, zmanjša se hitrost proizvodnje biomase in posledično tudi dohodek, dviga pa se tudi nezadovoljstvo lastnikov zemljišč. Na srečo logarjev in gozdov je uporaba flotacijske tehnologije v gozdarskih pnevmatikah preprost način za večji odtis (večjo površino), manjši pritisk na tla ter manj poškodb.

Prihodnost gozdov
Tradicionalne pnevmatike in načini sečnje lahko raztrgajo občutljiva gozdna tla, povzročijo zbijanje tal in za seboj puščajo kotanje zaradi kolesnic. Vse našteto vodi do večje erozije tal, zadrževanje vode in težjih pogojev za rast novih dreves. Omenjene težave dopolnjujejo večji in zmogljivejši stroji, toplejše in krajše zime, zaradi katerih pride do daljših obdobji blata in pogojev, ki so idealni za zbijanje tal in nastajanje kolesnic.

Od kmetije do gozda
Flotacijske pnevmatike so že dolgo pomembne na kmetijah, ker so sposobne zmanjšati stiskanje tal in nastajanje kotanj zaradi kolesnic, skupaj z drugimi prednostmi, kot so izboljšan oprijem, nižji stroški goriva in povečana produktivnost in učinkovitost strojev. Z dokazanimi izkušnjami iz kmetij se gozdarske flotacijske pnevmatike znajdejo na današnji super zmogljivi opremi za sečnjo, kjer prenašajo prednosti flotacijske tehnologije s polj v gozdove.
Flotacijske gozdarske pnevmatike lahko prenesejo enako obremenitev kot običajne gozdarske pnevmatike, vendar pod nižjim zračnim tlakom, kar povzroči večji odtis in porazdeli težo strojev za sečnjo na večjo površino. Nižji tlak v pnevmatiki doprinese k nižjemu pritisku na prst in zmanjšanju zbijanja gozdnih tal.

Odličen oprijem
Flotacijske pnevmatike za gozdarsko mehanizacijo ne koristijo le gozdovom temveč tudi poslu. Zaradi večjega odtisa so flotacijske pnevmatike veliko boljše v mokrih in blatnih razmerah, kjer zagotavljajo boljši oprijem in zmanjšujejo možnost zdrsov, kar omogoča strojem, da se prebijajo po težkih terenih in se izvlečejo iz še težjih situacij – kar vodi do stvari, kot so izboljšana produktivnost ter manjša poraba goriva.
Pnevmatike igrajo ključno vlogo pri današnjih logarskih operacijah, njihov vpliv pa je mogoče povsod, od zmogljivosti strojev danes do ponovnega razraščanja gozdov v prihodnjih desetletjih.