Run-Flat pnevmatike

Run flat pnevmatike so oblikovane na način, ki omogoča vožnjo z nizkim tlakom ali celo, ko je pnevmatika predrta. Vožnja je mogoča pri manjši hitrosti (do 80km/h), in sicer med 150-300 km, kar je odvisno od vrste pnevmatike.

Run flat pnevmatike so se na tržišču pojavile v 90-ih letih, ko so predstavljale rešitev predvsem za športne avtomobile v katerih ni bilo prostora za rezervno pnevmatiko. Zaradi varnosti in praktičnosti s s časoma postale vse bolj popularne tudi med drugimi vrstami avtomobilov.

TIRE-RUN-FLAT1

Obstajajo tri osnovne tehnologije v proizvodnji

“Self-supporting” pnevmatike imajo zelo močne bočnice, tako da lahko zdržijo težo vozila tudi ko je tlak v njih bistveno zmanjšan. Pri tej vrsti pnevmatik so bočnice narejene iz večih slojev gume in žice odporne na segrevanje, kar preprečuje deformacijo. “Self-supporting” pnevmatike se najpogosteje uporabljajo na potniških avtomobilih in SUV vozilih. Omogočajo, da po defektu prevozite še 90km s hitrostjo cca. 80km/h.

“Self-sealing” pnevmatike imajo dodatno plast posebne surovine, ki ima lastnost samotesnitve-torej se pnevmatika v primeru predora, zaradi žebljev, zatesni sama. Na ta način je popolnoma preprečeno uhajanje zraka oziroma je minimizirano.  

“Auxiliary-supported” pnevmatike imajo dodatno podporo na kolesu, ki nosi težo vozila v primeru zmanjšanega tlaka. Ta sistem ima prednost pred drugima dvema predvsem zaradi večje kvalitete vožnje, je pa njegova cena precej višja, glede na to da potrebujete posebna kolesa. Cena je hkrati glavni omejevalec širše uporabe te vrste run flat pnevmatike.

V odvisnosti od sestave nudijo nekatere run flat pnevmatike boljše vozne lastnosti v primerjavi s klasičnimi. Obstajajo pa tudi obratni primeri. Nekatere imajo namreč do 20% večji kotalni upor, zaradi dodanih elementov v strukturi in večje mase, kar močno vpliva na porabo goriva. Razliko v teži run flat in klasičnih pnevmatik lahko izravnamo z odvzemom rezervne pnevmatike in dvigala.

V primeru uporabe izpraznjene pnevmatike za vožnjo do najbližjega servisa, je tovrstna pnevmatika uničena in zamenjati jo moramo z novo pnevmatiko enake vrste – popravilo v običajnih primerih ni možno.

runflat_ferarri