Obdelovanje mokrih polj poteka bolje z IF / VF kmetijskimi pnevmatikami

Prišel je čas leta, ko morajo kmetje pokazati kanček potrpežljivosti, kar se tiče začetka obdelovanja površin. Prehiter vstop na polja, ki so še mokra in pričetek obdelovanja je ena največjih napak, ki jih delajo kmetje.

Prehiter pričetek obdelovanja povzroča zbitost zemljišča in vpliva na pridelek, tudi tistega v poznejših letih. Kmetje vedo, da je zemlja najbolj ranljiva spomladi. Potrebno je počakati na bolj suha tla in toplejše vreme, s tem se tudi traktor ne bo pogrezal v tla.

Raziskovalci ocenjujejo, da lahko zbitost tal zmanjša donos od 14% – 70%, odvisno od pridelka in same zemlje, ni pa to vse. Negativne posledice se pokažejo tudi pri porabi goriva, ki je lahko do 35% višja pri obdelovanju zbitega zemljišča.

Seveda obstajajo primeri, ko enostavno morate čim prej na polje. Če so vaša polja še mokra, je morda čas da se pozanimate o IF / VF pnevmatikah. Te se lahko namreč uporabljajo pri nižjem polnilnem tlaku kot običajne radialne pnevmatike, kar omogoča manjšo zbitost tal, manjšo porabo goriva in boljši oprijem.

Imeti prave pnevmatike za pravo kmetijsko aplikacijo je dober začetek, vendar pa je za največji izkoristek IF / VF pnevmatik potrebno pozornost nameniti pravilnemu polnilnemu tlaku. Pred odhodom na polja preverite svoje pnevmatike, saj na tlak vplivajo tudi spremembe v temperaturi.

Veliko je stvari, ki jih kmetje ne morejo nadzirati, zato je toliko bolj pomembno nadzorovati dejavnike, ki so lahko pod njihovim vplivom. S pravilno izbiro pnevmatik in njihovim vzdrževanjem, lahko močno zmanjšate zbitost zemljišča in s tem ohranite vašo zemljo. Konec koncev, je le zdrava zemlja temelj velikih donosov.

V kolikor bi želeli vedeti več o lastnostih IF / VF pnevamtik, se lahko obrnete tudi na naše strokovnjake, ki Vam bodo z veseljem pomagali. 

traktor_obdelovanje_njiva