Katere traktorske pnevmatike izbrati? Radialne ali diagonalne?

Da lahko zadovoljijo potrebe v kmetijstvu, so pnevmatike vedno bolj tehnološko razvite in dovršene, še vedno pa obstaja dilema izbrati radialne ali diagonalne. Kako se torej odločiti med prihrankom nekaj evrov s tradicionalnimi diagonalnimi pnevmatikami in med investicijo v radialne? V nadaljevanju preberite nekaj dejstev, ki vam lahko pomagajo pri vaši odločitvi.

Diagonalna pnevmatika

Kljub temu, da je tehnologija diagonalnih pnevmatik skoraj tako stara kot sama pnevmatika, je še vedno dobra izbira na določenih strojih. Grajena je tako, da so platna položena eden na drugega, pod kotom manjšim od 90 stopinj, sledijo pa si skozi celoten obroč pnevmatike.

traktor_diagonalne

Prednost diagonalne konstrukcije je trda, močna in trajna pnevmatika, s krepkimi bočnicami, kar je odlično za stroje, ki so izpostavljeni vožnji po kamnih in za opremo, ki zahteva visoko stabilnost. Diagonalne pnevmatike so običajno tudi cenejše od radialnih. Negativno, togost pnevmatike pomeni, da se udarci s cestišča prenesejo skozi celoten stroj, kar zmanjšuje kvaliteto vožnje. Hkrati se ob upogibanju stranskih sten in tekalnega plašča zmanjša trenje, posledično pa pride do poškodb na zemljišču.

traktor_diagonalne

Diagonalne pnevmatike imajo isto podporo tako na stranski steni kot na tekalnem plašču.

Radialna pnevmatika

Z leti radialne pnevmatike vedno bolj prodirajo na kmetijski trg. Z razvojem vedno večjih in zmogljivejših strojev, so se radialne pnevmatike bolje izkazale v zadovoljevanju zahtevnejših potreb. Za razliko od diagonalnih, so radialne pnevmatike grajene tako, da so platna položena pod kotom 90 stopinj eden na drugega, pnevmatika pa je ojačana s posebnim krožnim obročem.

traktor_radialne

Ena ključnih prednosti radialne pnevmatike je dvodelna konstrukcija, zaradi česar se fleksibilnost bočnice ne prenaša na tekalno plast, to pa omogoča boljše trenje, bolj učinkovito porabo goriva in manjše zbijanje tal oziroma manjše poškodbe zemljišča (radialne pnevmatike imajo 15-25% večji odtis kot diagonalne). Vse te lastnosti prispevajo k večji produktivnosti in učinkovitosti v kmetijstvu. Radialne pnevmatike imajo tudi daljšo življenjsko dobo in zagotavljajo bolj udobno vožnjo kot diagonalne.

traktor_radialne

Radialne pnevmatike imajo dodatno podporo na tekalnem plašču, ki je ločena od podpore na stranski steni.

Razlika med diagonalno (bias) in radialno (radial) pnevmatiko

Zgornja slika prikazuje razliko v vožnji med diagonalno in radialno pnevmatiko. Diagonalne pnevmatike (Bias) zdržijo večji pritisk, težji tovor, bolje prenašajo slabši teren in so primerne za slabe vremenske razmere. Hkrati predstavljajo manjšo skrb za voznika in manjšo potrebo po  vzdrževanju. Po drugi strani radialne pnevmatike nudijo udobje med vožnjo, boljši nadzor in vožnjo ter imajo daljšo življenjsko dobo. Hkrati, da bi lahko iz pnevmatike izkoristili čim več, zahtevajo več vzdrževanja.