Čas za pregled pnevmatik

S pomladjo ponovno prihaja obdobje večjega obsega dela na kmetijah. Za veliko kmetov je to čas, ko ponovno, po zimskem času neuporabe, zaženejo svoje traktorje in stroje. V kolikor v zimskem obdobju niste utegnili, je sedaj pravi čas za temeljit pregled vaših pnevmatik. Ta preprosta praksa lahko prihrani vaš čas in denar.

Vizualni pregled

Ena najpreprostejših stvari, ki jih lahko storite preden pričnete z delom na polju, je površinski ogled pnevmatik. Pobližje si oglejte bočnice pnevmatik in se prepričajte, da ni nikakršnih globljih zarez in poškodb. Po tem preglejte celotno tekalno površino in morebitne poškodbe. Če je videti obrabljena, je stroškovno morda bolj učinkovit nakup novih pnevmatik, glede na porabo časa in goriva z obrabljenimi.

Je čas za nove, ali bodo zdržale še eno sezono?

Ne obstaja pravi nasvet kdaj je primeren čas za menjavo pnevmatik – je pa vedno tu zdrava pamet. Če na pnevmatikah opazite karkoli drugega kot gumeno zmes, je vsekakor čas za nove. Tudi, če ste v dilemi ali je čas za menjavo – zagotovo je. Če pnevmatika zdaj zgleda slabo, ne bo čez čas nič boljše.

Tlak v pnevmatikah

Vaše pnevmatike bodo med neuporabo pozimi podvržene temperaturnim spremembam. Spremembe v temperaturi lahko povzročijo do 1 bara razlike v tlaku. Tlak nima vpliva zgolj na učinkovitost pnevmatik ampak tudi na njihovo življenjsko dobo. Nujno je torej preveriti tlak in ga prilagoditi glede na specifikacije. Te najdete na večini spletnih strani proizvajalcev vaših pnevmatik. Poznati bi morali tudi težo svojega stroja, ko je prazen in polno naložen.

Veliko stroškov je izven nadzora kmeta, zato je pomembno da upravlja s tistimi na katere ima vpliv in skrb za pnevmatike vsekakor spada sem.

Post a comment