Tehnike trajnega kmetijstva

Trajnostno kmetijstvo zagotavlja visoko produktivnost brez ogrožanja naravnega sistema in virov, od katerih je produktivnost odvisna. Kmetje, ki se držijo takšnega pristopa učinkovito obvladajo vse naravne procese, se ne borijo proti njim in jih ne ignorirajo. Uporabljajo najboljše trenutno znanje in tehnologijo, da bi se izognili neželenim posledicam industrijsko-kemičnega kmetijstva. Eden pomembnejših rezultatov trajnostnega kmetijstva je, da kmetom omogoča minimizirati uporabo pesticidov in gnojil, hkrati pa omogoča prihranek denarja, varovanje produktivnosti v prihodnje in varovanje okolja. Spodaj so opisane najbolj pogoste tehnike, ki se jih uporablja v trajnostnem kmetijstvu, z namenom zatreti plevel, škodljivce, nadzirati bolezni in erozijo ter vzdrževati visoko kakovost tal.

Kolobarjenje

Kolobarjenje je gojenje različnih pridelkov po gredah, v določenem zaporedju. Je ena najmočnejših tehnik in preprečuje posledice sajenja enakih rastlin na enaka mesta vsako leto.  To je trajna in učinkovita rešitev za težave s škodljivci. Veliko teh ima namreč navado napadati določeno rastlino in konstantna rast te rastline na istem mestu, jim dejansko zagotavlja stalen vir hrane, kar seveda vodi tudi v večje razmnoževanje škodljivcev.

Dosevki

Mnogi kmetje izkoriščajo prednosti, ki jih prinaša sajenje rastlin v vseh obdobjih, z razlogom da ne puščajo golih tal. Dosevki morajo hitro rasti in hkrati morajo biti odporni na neugodne rastne razmere. Sajenje detelje ali ovsa, na primer pomaga pri:

  • preprečevanju erozije zemlje
  • zatiranju plevela
  • izboljšanju kakovosti tal
  • Uporaba ustreznih dosevkov je vredna truda, saj zmanjšuje potrebo po kemičnih snoveh kot so herbicidi, insekticidi in gnojila.

Obogatitev tal

Tla so najbolj cenjen element kmetijskih ekosistemov. Zdrava tla so polna življenja, vključno z mikrobi in insekti, ki pa so pogosto uničeni s pretirano uporabo pesticidov. Dobra zemlja lahko zagotovi dober pridelek, ki je manj občutljiv na škodljivce; Obrabljena zemlja pa za donos pogosto zahteva uporabo močnih gnojil. Kakovost tal je mogoče ohraniti in okrepiti na več načinov. Sem štejemo tudi puščanje ostankov pridelka na polju po žetvi, dodajanje komposta in živalskega gnoja.

Škodljivi plenilci

Razumevanje kmetije kot ekosistema in ne kot tovarne, ponuja zanimive možnosti za učinkovito zatiranje škodljivcev. Za primer, ptice, insekti in pajki so naravni plenilci škodljivcev. Vodenje kmetije na način, ki omogoča gostitev populacije plenilcev, predstavlja zelo učinkovito tehniko uničevanja škodljivcev. Ena izmed negativnih posledic intenzivne uporabe pesticidov je ubijanje ptic, netopirjev in drugih plenilcev.  

tehnike-trajnega-kmetijstva